Tein elämäni ensimmäisen ja toisen britan. Hyvvää tuli, paitsi että toista en päässy ite maistamaan ku se matkasi äitin mukana töihin.

1751531.jpg

Mansikka Brita

 

pohja:

150g voita tai margariinia

1,5 dl sokeria

4 keltuaista

2 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1,5 dl maitoa

 

Marenki:

4 valkuaista

2 dl sokeria

3/4 dl mantelilastuja

 

Täyte:

2,5 dl Flora vispiä

1 prk (250g) rahkaa

0,5 dl sokeria

2 tl vanilliinisokeria

1-2 l mansikoita

 

Pane uuni kuumenemaan. Erottele keltuaiset ja valkuaiset.

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen ja jatka vatkaamista. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja siivilöi jauhoseosta maidon kanssa vuorotellen taikinaan. Levitä taikina ohueksi kerrokseksi uunipellille leivinpaperin päälle.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen ja jatka vatkaamista kunnes seos on jäykkää ja kiiltävää. Marenki on valmista, kun se pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa. Levitä marenkiseos taikinan päälle. Ripottele mantelilastut pinnalle ja paista 175 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes marenki on kauniisti ruskettunut.

Anna kakkulevyn jäähtyä ja leikkaa se sitten kahtia. Nosta toinen levy tarjoiluastialle. Vatkaa Flora vispi vaahdoksi. Laita rahka toiseen kulhoon ja lisää sen joukkoon sokerit. Sekoita Flora vispi vaahto rahkaseokseen kevyesti nostellen.

Levitä täyte pohjalevylle ja viipaloi päälle mansikoita. Nosta toinen levy päälle. Koristele vielä kakun pinta mansikoilla.

 

Minä tein seuraavat muutokset: Paistoin ohjeesta poiketen kakun pienemmässä vuoassa (lasagnevuoka), sillä musta taikinaa oli aika naftisti ja olis tullu muuten niin ohkanen pohja. Tein täytteen tuplana ja pursottelin sitä pinnalle. Tuli aika muhkeita kakkuja. Rapeampana varmaan pysyy jos pintaan laittaa vaan mansikoita.

1751532.jpg